Happy birthday; de zin en onzin van verjaardagenNormaal houd ik niet van verjaardagen. Je moet alles goed (en zelf) voorbereiden, terwijl je juist een dagje ouder wordt. Vermoeiend. Heb ik genoeg drinken en versnapering in huis? Wie komt wel, wie kan niet? Zal het wel een geslaagd feestje zijn? Het is een en al spanning en organisatie. Met alle twee kan ik redelijk tot goed omgaan. Toch wil ik graag rust ervaren op mijn verjaardag. Ik vind het dan ook raar dat de jarige – die een feest geeft – na afloop alle rommel moet opruimen. Zucht.

‘n Verjaardag is prestatieloos…

Natuurlijk is het leuk om cadeaus te ontvangen op zo een dag. Je hebt alleen nauwelijks de tijd om door of bij te praten met de persoon die je het cadeau gaf. Volgende. Laten we eerlijk zijn: krijg ik een cadeau, omdat ik jaar langer door ben gegaan met ademen? Ik ben ‘automatisch’ een jaartje ouder geworden. Wat een prestatie! Ik ‘klink’ misschien wat sarcastisch. Excuses. Er zijn genoeg mensen die somber worden, omdat hun verjaardag nabij is. Dit kan komen door verschillende situaties, bijvoorbeeld de relatiestatus, gezinssituatie, inkomen, gezondheid of het idee dat een feest gekoppeld moet zijn aan een prestatie.

Cadeautjes van God

Ik ben lang zo iemand geweest die elk jaar persoonlijke doelen opstelde en er keihard voor werkte om de doelen te behalen. Prestatiegericht. Op zich is daar niets mis mee. Wat gebeurt er als je tegenvallende resultaten hebt en als blijkt dat je jouw gestelde doelen niet hebt gehaald in het afgelopen jaar? Teleurstelling en zodoende geen reden voor een feest. Ik heb het dit jaar losgelaten. Ik mag ook blij zijn met mijn verjaardag, omdat God mij op deze dag letterlijk het licht heeft laten zien. Ik mag blij zijn dat ik weer een jaartje ouder ben geworden met een lieve man aan ‘mijn zijde’. Doordat ik deze zinnen heb uitgesproken, kon ik de stress, teleurstelling en opkomende faalangst de deur wijzen. Niet omdat ik geweldig ben. Ik heb tenslotte mijn eigen doelen niet gehaald. Ik heb wel genoten van God Zijn kracht en liefde dit afgelopen jaar. De dag voor mijn verjaardag voelde ik mij al jarig. Zo blij was ik. Op mijn verjaardag (ik had geen feest, maar ik was wel in een feeststemming) werd ik door mijn man verrast met een heuse high tea party. Ik ben gelukkig.

Teach us to number our days, that we may gain a heart of wisdom. Psalm 90:12, NIV

Aanbevolen post

Do not be afraid (Gedicht)

Dit gedicht heeft slechts een korte introductie nodig. Nog voor de feestdagen in 2013 viel mijn oog op de Bijbeltekst: “But the angel ...

Follow by Email

Magazine Faith

Manlief en ik over multiculti love in Faith

Copyright

Niets wat is gepubliceerd op de website of onder het domein van NEWS OF PEACE valt, mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/ of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen of op enige andere manier zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van NEWS OF PEACE. © Alle rechten voorbehouden. (2010 – 2016)