Op zoek naar een baan – stap één?Kijk je naar de arbeidsmarkt, dan concludeer je dat het bijna zinloos is om te solliciteren (Spits, 6 juli 2012). Wanneer je vasthoudt aan je geloof, voeren angst en de omstandigheden niet de boventoon. Ik hoop dat je wel beseft dat een werkcontract niet uit de hemel komt vallen. De logische stap om een nieuwe baan te bemachtigen, is door te solliciteren. Ik heb gemerkt dat daar een aantal stappen aan vooraf gaan.

Zelfkennis

Bedenk eerst goed welke richting je op wilt. Ik heb zelf geen uitzonderlijke gave voor cijfers, maar ik heb andere vaardigheden. Ik heb de passie en het talent om bijvoorbeeld het een en ander op te zetten, te netwerken en te bemiddelen. Wat zijn jouw zwakke en sterke punten? Vraag God om meer inzicht in deze zoektocht naar jezelf en een baan.

Netwerk

Laat jouw netwerk weten dat je op zoek bent naar een baan. De één uit jouw netwerk bidt mee en de ander zoekt mee naar passende vacatures. Sommigen kennen weer anderen die bij interessante organisaties werken. Gebruik LinkedIn om jouw zakelijke contacten op de hoogte te brengen over de zoektocht naar een baan. Praat met mensen; door goede gesprekken heb ik bijvoorbeeld mijn strategie aangepast. Ik solliciteer zodoende niet op alles wat los en vast zit.

Solliciteren: Curriculum Vitae

Zorg voor een standaard Curriculum Vitae (CV) van maximaal twee pagina’s dat je steeds kunt aanpassen aan de vacature. Per vacature bekijk ik namelijk welke ervaring relevant is. Voeg een goede foto van jezelf toe aan jouw CV. Denk trouwens niet te min over jouw afgeronde stage(s) en studieopdracht(en); geef ze een prominente plek op jouw CV. Overigens zie ik mijn vrijwilligerswerk in de kerk als maatschappelijke werkervaring. Ik geef de potentiële werkgever leuke informatie over mezelf: ik houd van zingen, lezen en schrijven.

Solliciteren: de motivatiebrief

Eén A4 is echt het maximum voor de motivatiebrief. Ik houd qua structuur vaak drie alinea’s aan. Laat in de eerste alinea meteen blijken waarom jij gemotiveerd bent en waarom zij nieuwsgierig naar jou moeten zijn. Geef aan dat je kennis hebt over de organisatie en de branche. Geef in de tweede alinea specifieke informatie over jezelf. Beantwoord in die alinea de vraag: waarom ben ik ‘supergeschikt’ voor deze functie? Wees niet te bescheiden. Vermijd wel herhalingen en ‘clichézinnen’ in de tekst. Verwijs de lezer in de derde alinea naar je CV; geef aan dat je een gesprek wil en sluit de brief af.

Een algemene tip: laat je CV door verschillende mensen lezen. Voordat je jouw motivatiebrief de (digitale) deur uitstuurt, laat het ‘checken’ door een ander. Ik houd jullie op de hoogte van mijn eigen zoektocht. Voor meer tips neem je een kijkje op: www.carrieretijger.nl en www.nobiles.nl.

Aanbevolen post

Do not be afraid (Gedicht)

Dit gedicht heeft slechts een korte introductie nodig. Nog voor de feestdagen in 2013 viel mijn oog op de Bijbeltekst: “But the angel ...

Follow by Email

Magazine Faith

Manlief en ik over multiculti love in Faith

Copyright

Niets wat is gepubliceerd op de website of onder het domein van NEWS OF PEACE valt, mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/ of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen of op enige andere manier zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van NEWS OF PEACE. © Alle rechten voorbehouden. (2010 – 2016)