Zeven ‘gouden’ tips om zuiniger te leven

Ik ben op het eerste gezicht niet de persoon die moet bloggen over geldzaken. Het is niet dat ik een gat in mijn hand heb, maar ik ben gewoon geen rekenwonder. ‘Thank God’ voor de rekenmachine en Excel. Overigens is ‘t goed om te vermelden dat ik niet (steen)rijk ben. Ik zal daarom niet bloggen over je hoe snel je rijk kunt worden, want dat weet ik niet. Het begrip geldzaken moet dan ook ruimer worden opgevat. Ik zal bloggen over: (a) de standaard-bespaar-tips die bij mij niet werken, (b) de gouden tip die ik dit jaar wil toepassen en (c) de tips die ik graag doorgeef.
Eerst wil ik kort schrijven over het rentmeesterschap in een huishouden. Hoe staan de financiën bij jou er voor? Hoe gaan we met geld om in 2012? Op de website van CIP zag ik een opvallend bericht getiteld “Rentmeesterschap wordt niet serieus genomen”. Dit artikel wijst de gelovige op een duurzamer leven en het ‘consuminderen’. Ik denk dat het bewust omgaan met geld, producten en afval er voor zorgt dat we zuiniger leven. In tijden van crisis komen we ons zelf tegen. Ik probeer het goede voorbeeld op te volgen. Papier in de papierbak. Glas in de glasbak. Energiebewust leven. Minimale aanschaf van plastiek tassen. Maar ik heb nog een lange weg te gaan: door bijvoorbeeld minder vlees te eten en zelfs in barre tijden meer te sparen.

(a) De standaardtips die bij mij niet werken

  1. Pin een wekelijks bedrag – Ik geef het geld sneller uit als ik contant geld heb.
  2. Moestuin – Wij hebben een grote tuin, maar geen groene vingers.
  3. Korter douchen – Douchen kan voor mij therapeutisch werken, die sessie geef ik niet op.
  4. Vakantieveiling – Ik heb geen geduld om 24 uur wakker te blijven voor een ‘good deal’. Deze vier tips kunnen misschien bij jou wel werken. Probeer ze in ieder geval uit.


(b) Gouden tip om uit te proberen

5. Hamsteren van cadeautjes – Verjaardagen blijven komen; ik koop vaak op het laatste moment de wat dure cadeautjes, omdat alle leuke maar goedkopere presentjes al weg zijn. Hamsteren!

(c) De doorgeef tips

6. Lijstjes – Ik maak een lijstje voor de boodschappen (wat hebben we nodig en welke aanbiedingen zijn er?) en voor het shoppen (ben ik nou wel toe aan een nieuwe spijkerbroek?). Af en toe koop ik iets extra’s, maar ‘iets’ is beter dan vele extraatjes.
7.    Proefmonsters – Ik houd van gratis. Ik kom er openlijk voor uit. Ik blogde hier al over:
“Heb je geen cent te makken? Bespaar op toiletartikelen zoals body lotion, douche gel, tandpasta en dergelijke. Koop geen mini’s, maar bestel ze gratis via www.gratiz.nl of www.try-now.nl. Houd familie, vrienden en vriendinnen op de hoogte van de nieuwste (gratis) producten. Sociaal internet gedrag.” Blog: Wakker worden.

Aanbevolen post

Do not be afraid (Gedicht)

Dit gedicht heeft slechts een korte introductie nodig. Nog voor de feestdagen in 2013 viel mijn oog op de Bijbeltekst: “But the angel ...

Follow by Email

Magazine Faith

Manlief en ik over multiculti love in Faith

Copyright

Niets wat is gepubliceerd op de website of onder het domein van NEWS OF PEACE valt, mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/ of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen of op enige andere manier zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van NEWS OF PEACE. © Alle rechten voorbehouden. (2010 – 2016)